4 tips bij het kopen van een meegroeistoel
Er zijn natuurlijk wel wat zaken waarop je moet letten als je een goede meegroeistoel zoekt. Het belangrijkste dat je moet onthouden is dat de veiligheid voorop hoort te staan. Kies niet zomaar het goedkoopste meegroeistoeltje, maar ga na hoe het zit met de kwaliteit. Denk vervolgens al even na over de toekomst, want je gaat zo’n meegroeistoel natuurlijk langdurig gebruiken. We leggen het voor je uit.
# 1. Kies voor een meegroeistoel met een veilige gordel
Vertrouw nooit, maar dan ook nooit op het dienblad als veiligheidssysteem. Voor je het weet klimmen kleuters eroverheen en smakken ze met hun hoofdje tegen de grond. Met enkel een heupgordeltje heb je eigenlijk net hetzelfde probleem. Kies daarom altijd voor een meegroeistoel met een riempje, zodat ze zeker veilig blijven zitten. Een meegroeistoel met een driepuntsgordel is dan ook altijd een goed idee. Een voorbeeld van een goede meegroeistoel met zo’n driepuntsgordel is de Baninni Dolce Mio Nature. Als je helemaal zeker wil zijn, kan je ook altijd kiezen voor de Childwood Lambda 3 met een vijfpuntsgordel.
# 2. Ga voor plastic of hout
Er zijn soms heel mooie modellen met allerlei tierelantijntjes, afdekkingen, unieke stofjes en dergelijke meer. Dat kan dan wel mooi zijn, maar vergeet niet dat kinderen ook goed kunnen kliederen. Voor je het weet hangt alles vol en dat moet jij dan schoon zien te maken. Een plastic kinderstoel is om hygiënische redenen altijd een goed idee. Daarom zie je bijvoorbeeld de kinderstoel van Rubbermaid zo vaak in restaurants verschijnen. Als je het niet zo voor plastic hebt, kan je ook gelakt hout overwegen. Houd er wel rekening mee dat de stoel dan ook meteen een stukje zwaarder is.
# 3. Schenk aandacht aan de stevigheid
Een kenmerk van een meegroeistoel is nu eenmaal dat je het stoeltje kan aanpassen naarmate je kindje ouder wordt. Het nadeel daarvan is dat het verstelmechanisme vaak een zwak punt is. Let erop dat je alles goed kan vastzetten en vergrendelen, in een ideaal geval zelfs met een schroef die je moet vastdraaien. Als het systeem met een schuif- of klikmechanisme werkt, moet het op zijn minst goed te vergrendelen zijn.
# 4. Let alvast even op vervangstukken en accessoires
Sommige meegroeistoelen kan je zelfs als volwassene gebruiken terwijl andere meegroeistoelen tot de leeftijd van zo’n 10 jaar zullen meegaan. Hoe dan ook is een goede meegroeistoel gemaakt om jaren te worden gebruikt en is het zonde als er tussentijds iets stuk of verloren gaat. Bij veel fabrikanten kan je daarom de accessoires apart verkrijgen, zoals een nieuwe bekerhouder of een nieuw dienblad. Er zijn bovendien ook kinderstoelen waarvoor je allerlei extraatjes kan kopen die door andere fabrikanten op de markt worden gebracht. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de Stokke Tripp Trapp. Het is in ieder geval iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een meegroeistoel.